Wypieki na Walentynki

Walentynki to już śmiało można powiedzieć, także i nasze polskie święto. Która zakochana para nie chce w tym dniu spotkać się na kolacji przy świecach, pójść do kina trzymając się za ręce i po prostu spędzić dzień jak i wieczór wyjątkowo. Urozmaicamy sobie takie okazje, dobrym jedzeniem, przekąskami pobudzającymi apetyt nie tylko na danie główne. A jak wiadomo, niektóre słodycze również sprzyjają miłosnym uniesieniom. W ogóle pyszne ciasto, słodka kremówka, kolorowe ciasteczka z czekoladą, potrafią zawsze poprawić humor, rozweselić, podnieść nam nieco poziom endorfin, których szczególnie zimą brak. Toteż mimo faktu, że święto zakochanych jest zimową porą, rozgrzejmy się fajnymi pomysłami na walentynkowe wypieki.

Na pewno zaliczyć do nich można półfrancuskie ciasteczka w kształcie serca
Składniki:

  • 60 dkg mąki
  • 50 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 białko
  • cukier kryształ gruby

Margarynę siekamy w głębokiej misce z mąką. Tłuszcz powinien być dobrze schłodzony/ Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i znów siekamy a na koniec należy ciasto w miarę szybko zagnieść na jednolitą masę i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po wystudzeniu, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i wycinamy ciastka w kształcie serc. Wierzch każdego z nich smarujemy rozmąconym białkiem. Można także udekorować kolorowymi cukierkami specjalnie do ciast. Zamiast tego można posypać je grubym cukrem. Układamy serduszka na dużej blasze lekko natłuszczonej i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200-220 oC. Trzeba je kontrolować by nie spaliły się. Po upieczeniu można je dekorować także czerwonym lukrem przygotowanym z dodatkiem spożywczego barwnika.

Pomysłów na walentynkowe ciasta którymi będziemy się zajadać z ukochaną osobą jest znacznie więcej. Można na tę okazję zrobić tort w kształcie serca z dowolnego ciasta i różowej masy, przygotowanej z dodatkiem mrożonych truskawek. Ważne żeby łakocie na walentynkowy wieczór nawiązywały swym wyglądem do okazji. Można je dekorować śmiesznie używając specjalnych pisaków lub kawałków owoców i bitej śmietany oraz bezy.