Placki na imprezę: andrzejki, halloween, ostatki

Jak impreza to i jedzenie musi być dobre. Prócz zimnych przekąsek na stołach powinny pojawić się łakocie. Najlepiej zatroszczyć się o nie osobiście. Dzisiaj mamy pomocników w kuchni, którzy wiele rzeczy zrobią za nas, oszczędzając czas i wysiłek. Przy pomocy robota kuchennego można szybko zrobić ciasto na domówkę, wylać na brytfannę i upiec. Okazji do świętowania w ciągu roku nie brak. A ponieważ rozmaitości wśród ciast także, to żeby sobie urozmaicić nieco życie wybierajmy nowe, jednak łatwe i smaczne przepisy na ciasta. Szczególnie koniec roku obfituje w okazje do imprez.
Ciasto na andrzejki i na ostatki:
Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • pół słoika dowolnego dżemu- niezbyt słodkiego
  • bakalie: suszona żurawina, garść orzechów włoskich,
  • cynamon
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • Szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • czubata łyżeczka sody

Polewa czekoladowa:

  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru

Jajka ubijamy w całości dodając po trochę cukier. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodajemy mleko i olej i nadal miksujemy. Następnie dorzucamy dżem i znów miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, sodę, cynamon, kakao oraz bakalie i mieszamy powoli łyżką. Ciasto należy wylać do keksówki wysmarowanej i wysypanej mąką. Upiec w temp 180oC.
Polewę wykonujemy łącząc na ciepło wszystkie składniki. Nie dopuszczamy do wrzenia. Gotowe upieczone ciasto polewamy po wystygnięciu.
Chociaż halloween nie jest jeszcze u nas tak powszechne, organizuje się z tej okazji domówki. Zaprośmy więc gości na coś słodkiego w sam raz do okazji.

Murzynek na halloween
Ciasto zrobimy według podanego wyżej przepisu z przyprawą do piernika. Trzeba je upiec w normalnej brytfannie prostokątnej
Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • Pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • kieliszek cytrynówki

Mleko z cukrami zagotować. W trzeciej szklance mleka rozmieszać grysik i wlewać go powoli na gotujące się mleko. Gotujemy go ciągle mieszając przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodawać po jednej łyżce ugotowanej kaszy manny ciągle ucierając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i cytrynówkę. Przekładamy ciemne ciasto.